Империя

Главная | Регистрация | Вход
Четверг, 18.04.2024, 07:02
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Категории раздела
КОПИРАЙТИНГ [96]
РАЗНОЕ [330]
СТРОИТЕЛЬСТВО [199]
ИНТЕРЕСНЫЕ МЕСТА [50]
ОБУСТРОЙСТВО ДОМА, КВАРТИРЫ [349]
ДОМ И БЫТ [347]
КРАСОТА И ЗДОРОВЬЕ [326]
НЕДВИЖИМОСТЬ [103]
АРМИЯ ДРЕВНЕГО РИМА [19]
АВСТРИЯ [9]
АВСТРАЛИЯ [9]
АНГЛИЯ [29]
АРГЕНТИНА [5]
АЗИЯ [80]
АФРИКА [36]
ВИЗАНТИЯ [4]
ВИКИНГИ [6]
ВОЙНЫ РОССИЙСКОЙ ИМПЕРИИ [27]
ГРУЗИЯ [3]
ГАВАЙИ [1]
ГРЕЦИЯ [12]
ГЛАДИАТОРЫ [7]
ДРЕВНИЙ РИМ [11]
ЕДА [2]
ЕВРОПА [117]
ЕГИПЕТ [72]
ЗАПОВЕДНИКИ [26]
ЗАМКИ [2]
РОССИЯ [85]
РЫЦАРСКИЕ ОРДЕНА [13]
США [50]
СИРИЯ [7]
МАДЕЙРА [4]
УКРАИНА [69]
УЭЛЬС [1]
ОСТРОВА [41]
ФРАНЦИЯ [74]
ИТАЛИЯ [62]
ИСПАНИЯ [39]
ИСЛАНДИЯ [4]
ИЗРАИЛЬ [4]
МАЛЬТА [8]
МЕКСИКА [10]
КАНАДА [16]
КЕНИЯ [3]
ТУРЦИЯ [44]
КУБА [6]
ШВЕЦИЯ [4]
ШОТЛАНДИЯ [4]
ЮЖНАЯ АМЕРИКА [48]
ЯПОНИЯ [6]
НОРВЕГИЯ [3]
ПРОМЫШЛЕННОСТЬ [143]
Статистика

19:53
Рыльский монастырь

Рильський монастир

монастырьУ X столітті Іоанн Рильський заснував в горах Ріла невеликий скит для ченців-самітників. Згодом Рильський був канонізований православною церквою. А на місці його скиту був заснований монастир. Тому монастир і назвали в його честь.

Рильський монастир цікавий тим, що за часів Середньовіччя він був духовним центром Болгарії. Можна сказати, що він відігравав велику роль в культурному і громадському житті середньовічної Болгарії.

Але в XIV столітті зсув зруйнував монастир. Тому місцевий правитель Хреля вирішив побудувати новий монастир трохи західніше старого. Спочатку він побудував 5-поверхову вежу з каплицею, а потім і інші будівлі монастирського комплексу. Цю вежу назвали в його честь. Вона вважається найстарішою спорудою монастирського комплексу, яка добре збереглася до наших днів. Але потрібно відзначити, що аркову дзвіницю на стіні вежі додали в 1844 році.

Уже до кінця XIV століття Рильський монастир перетворився на потужний спорудження з міцними кріпосними стінами. Його багато прикрашені ворота збереглися до наших днів. А ось його стіни і інші будови в XV столітті зруйнували турки. Лише в самому кінці XV століття його вдалося відновити. У відновлений монастир перенесли мощі святого Іоанна. В результаті Рильський монастир перетворився на центр паломництва. Крім того, він став одним з тих центрів країни, які допомогли болгарам зберегти свою культуру і мову під владою турків.

У 1833 році монастир був знову знищений. Цього разу його знищив велику пожежу. Відновлення монастиря практично повністю закінчилося в XIX столітті. Але його східне крило вдалося повністю відновити лише в 1961 році.

Головною визначною пам'яткою монастирського комплексу є церква, план якої був створений за візантійським зразком. Її купола створені таким чином, щоб сонячні промені освітлювали іконостас. Сам же іконостас прикрашений позолоченим різьбленням і іконами. А всі стіни церкви прикрашені фресками.

Внутрішній мощений двір монастиря виробляє на туристів сильне враження. Зовнішньою стіною дворика фактично є 3-поверхову будівлю з келіями ченців. Його арки звернені в бік церкви.

Ще одним цікавим місцем комплексу є кухня, де можна побачити величезні котли, в яких готували їжу для ченців і прочан. Розташована вона в північному крилі комплексу. Не менш цікава і місцева бібліотека, де можна побачити середньовічні рукописи. Крім того, в монастирі можна відвідати могилу царя Бориса, етнографічний музей і скит Іоанна.

Категория: ЕВРОПА | Просмотров: 263 | Добавил: Mag123 | Теги: монастырь, Болгария | Рейтинг: 5.0/1
Вход на сайт

Поиск
Архив записей
Друзья сайта

Copyright MyCorp © 2024 |