Про що може розповісти колір томата?
Томати давно вже стали нашим національним овочем, чия форма, смак і аромат подобається практично всім. Але останнім часом наші фермери стали вирощувати томати не тільки червоного кольору. В результаті на прилавках можна знайти зараз томати різних кольорів. Причому колір томата може багато розповісти про його смак.
Але тут потрібно відзначити ще й те, що професійних фермерів цікавлять тверді сорти томатів з жорсткою шкірою, які можна зберігати і транспортувати без втрат. Адже вирощування таких сортів приносить великий прибуток. Ось тільки смакові якості у них дуже низькі. З цим і пов'язано те, що на прилавках багато позбавлених смаку томатів, різного кольору.
Якщо в наших краях традиційно вирощували томати тільки червоного кольору, то японці вважають за краще рожеві томати, а аргентинці - бурі томати. Ось і наші городники спочатку стали масово вирощувати рожеві помідори, як в Японії. Виявилося, що рожеві томати мають більш солодким і освіжаючим смаком. Пов'язано це з тим, що в ньому набагато нижче концентрація кислоти і органічних речовин, ніж в червоних томатах. І багатьом покупцям дуже сподобався смак рожевих томатів.
Але буквально через пару років професійні фермери заполонили ринок твердими і несмачними сортами рожевих томатів (Рожевий гігант і Рожевий спам).
Тому городники і покупці «переключилися» на помаранчеві (Діоранж і Бігоранж) і жовті (Ясік) томати. Помаранчевий колір томатів пояснюється великою концентрацією бета-каротину, а жовтий колір - високим рівнем дельта-каротину. Причому пігмент накопичується поблизу шкірки томата. Тому м'якоть таких томатів має світліший колір. Ще потрібно відзначити, що помаранчеві помідори володіють більш насиченим смаком, який сильно нагадує смак фруктів. Пов'язано це з високою концентрацією хлоропластів. Зате у жовтих томатів більш освіжаючий смак.
Ще на ринку з'явилися «чорні» томати. Точніше так їх називають покупці. Насправді це червоні сорти томатів з високим вмістом лікопіну і хлорофілу. Саме ці пігменти і надають томатам коричневий колір. Смак таких томатів нічим не відрізняється від червоних томатів. Цікаві вони тим, що в них присутня антиоксидант. Найбільш поширеним сортом чорних томатів вважається «Чорний принц».
Ну а томати фіолетового кольору дуже рідко можна знайти в наших краях. Їх вирощують лише деякі городники. Його колір пов'язаний з тим, що поблизу шкірки накопичується пігмент фіолетового кольору. Ці томати мають відмінні смакові якості. Крім того в них міститься антоціан, який вважається активним антиоксидантом. |